onsdag, augusti 15, 2007

Wrangeloch hans underättelsesystem och handelsagenter

Carl Gustaf Wrangel innehade många olika roller. Han var bla yrkesmilitär, statstjänsteman, generalguvernör i svenska Pommern och universitetskansler vid Greifswalduniversitetet. Totalt hade han 42 olika titlar vid sin död. Alla dessa finns uppradade på en liten tavla i slottet. För att han skulle kunna agera i alla sina olika roller var det viktigt att han fick färsk politisk, militär, ekonomisk och kulturell information. Denna tillgodosåg han sig med hjälp av ett sorts privat underrättelsesystem. Han hade nyhetsförmedlare i de vikigaste europeiska städerna såsom Hamburg, Frankfurt am Main, Amsterdam och London. De som förmedlade nyheterna till honom var t ex diplomater, köpmän och nyhetsagenter. Alla nyheter mottogs av hans kansli som ständigt följde honom, från det ena fältlägret till det andra eller från det ena godset till det andra. Via detta underrättelsesystem fick han information om vad som hände i hela Europa och indirekt också i hela världen. Han mottog såväl brev som tidningar. Det finns totalt 50 000 av Wrangels inkommande brev och utgående brevutkast (kallas normalt för brevkoncept) bevarade i riksarkivet i Stockholm. Hans kansli bestod av några sekreterare och Wrangel dikterade när han skulle skicka ett brev och sekreteraren skrev då ett utkast som renskrevs varefter utkastet arkiverades i kansliet. Postväsendet var ganska utvecklat med speciella postrutter, reguljära tider och fastställd taxa. Från Hamburg, via Markaryd till Stockholm gick den första svenska postlinjen. Om Wrangel befann sig i Sverige fick han ett brev från Holland efter ca 20 dagar. Om han befann sig i Pommern tog det bara tio dagar eller något mindre. När Wrangels kansli mottog ett brev antecknade de datum och ort för ankomst. På grund av detta kan vi kartlägga var Car Gustav Wrangel befunnit sig i princip dag för dag under nästan hela hans vuxna liv. Breven besvarades ofta omedelbart eller efter ett par dagar.

De män som fungerade som nyhetsförmedlare åt Wrangel fungerade också oftast som handelsagenter. De försåg honom med viner, tapeter, möbler såsom dyrbara konstskåp, böcker och mycket annar. Det mesta av det som levererades till honom hjälpte att utsmycka hans reprsentationsmiljö. För Wrangel var det vikigt att ha det finaste, dyraste och mest moderna. Han läste i en tidningsannons om en ny sorts gyllenläderstapeter och skickade en av sina agenter för att kolla upp tapeterna. Denna meddelade att tapeterna var av en sort som funnits på marknaden under en ganska lång tid. Då var de inte längre av intresse för Wrangel.
Wrangel ska också ha varit den första kända svenska importören av chockladdryck och kinesiskt te. Dessutom var han den första svensken som lät importera en levande struts. Denna gav han till drottning Kristina i present.
Wrangel var lättpåverkad av reklam. Han läste flitigt de annonser som fanns i tidningarna och lät sedan agenterna köpa föremplen och varorna åt honom. Han var extremt välinsatt i den europeiska bokmarknaden och valde alltid ut sina böcker själv. I hans bibliotek finns många områden representerade. T ex teologi, arkitektur, skönlitteratur, fransk dramatik, reseskildringar etc. Böckerna finns på många olika språk, men framförallt tysk och fransk litteratur dominerar. Wrangel ska ha talat flytande franska, svenska och tyska och dessutom kunnat förstå flera andra moderna språk såsom holländska och möjligtvis även italienska och spanska. Latin behärskade han skapligt men om han kunde undvika språket och välja ett europeiskt modernt språk istället gjorde han gärna så.
Då har ni lärt känna Wrangel något bättre.

Inga kommentarer: