onsdag, oktober 25, 2006

Fallstudier i Zaragoza


Just nu är jag i Zaragoza i Spanien för att bedriva fallstudier till min D-uppsats i Konstvetenskap. Det är jättespännnde att vara iväg och uppleva "verkligheten". Planen är att min uppsats ska resultera i en rad utvecklingsstrategier för ett slott i Zaragoza.

Slottet heter Aljfería och dess älsta delar härstammar från 900-talet och 1000-talet. Delar av komplexet inhyser provinsens (Aragóns) parlamente. Andra delar används som utställningslokaler i vanliga fall, men majoriteten av de historiska delarna visas upp som de är. Just nu används hela palatset för en stor utställning som handlar om Fernando el Católico. Ni vet den där spanska kungen som var gift med Isabel, och som tog emot Columbus. Ganska betydelsefull med andra ord. Hur som helst är rummen fylda med utställningsobjekt för tillfället, men i vanliga fall finns i princip bara väggar, tak och golv. I och för sig är taken magnifika och är i sig värda ett besök. Det som är alldeles speciellt med Aljafería är att man kan hitta islamsk arkitektur här. Det finns en trädgård med omgivande arkader som är helt otrolig.

Byggnaden erbjuder en intressant historia. Araberna var de som byggde de älsta delarna av palatset. Därefter har det inhyst de kristna kungarna, inkvisitionens tribunal och sedan slutet av fjortonhundratlet fram till spanska inbördeskrigets slut användes stora delar av slottet som fängelse. Man kan i "torre del Trovador" (Trovadortornet) hitta en massa inskriptioner som flera århundradens fångar ristat in! El torre del Trovador är även det torn som inspirerat Verdi till sin kända opera Il Trovatore.

Nu känner ni till slottet lite bättre. Kom hit och besök det vetja!

1 kommentar:

Everydaybi sa...

Grattis! Snygg och intressant blogg!