söndag, september 07, 2008

Lärare som undervisar på sina egna böcker

resulterar sällan i inspirerande eller tankeväckande föreläsningar. Jag har fått erfara två exempel på detta under föregående vecka. Innehållet är intressant och erfarenheterna som förmedlas goda men det kritiska förhållningssättet till litteraturen saknas. Detta är i och för sig inte konstigt. Vem vill kritisera en bok som de själva precis skrivit?

Fler reflektioner kring första veckans lektioner?
Jag hade önskat mer genomtänka gruppuppgifter. Gruppindelning skedde enligt 1, 2, 3 (osv) - principen. Därefter fick varje grupp samma frågor och efter gruppdiskussionerna presenterade varje grupp sitt resonemang. Att säga att det blev en del upprepningar är ingen underdrift.
Men trots dessa pedagogiska missar anser jag att kursen ger bra kunskaper. Vi börjar få ett gemensamt språk och jag tänker i termer av resurser och i enlighet med olika steg i den entreprenöriella processen.

Undervisningen denna vecka har haft ett ganska tydligt företagsekonomiskt fokus. Med tanke på att lärarna vi hittills haft har en bakgrund inom den disciplinen är det inte så konstigt. Jag skulle emellertid önskat att lärarna i pedagogik och resonemang bättre tagit tillvara de olika erfarenheter som finns inom gruppen.

Längre fram ska vi arbeta i projektgrupper. Dessa kommer att skapas efter helt andra premisser. Våra CV ska ligga tillgrund för indelningen, vilket ska resultera i grupper med individer som är olika, både i kompetenser och egenskaper, och som kompletterar varandra så bra som möjligt. (Förhoppningsvis!)

Det mest intressanta under den gångna veckan var när en livs levande entreprenör berättade om etableringsprocessen av ett företag som kort tid efter starten fick en omsättning på obegripligt många miljoner kronor. Företaget existerar än idag men vår gästföreläsare fasade ut sig själv efter att företaget vuxit okontrollerat. Vad gör man när ens egna mål förverkligas och mångdubblas? Kan man hantera det? Vilka drivkrafter ska styra vid etablering av ett nytt företag? Det är frågor som väcktes efter att ha lyssnat på vår gästföreläsare. På måndag kommer ytterligare en gästföreläsare som har erfarenhet av entreprenörskap.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Tack för titten, och kommentaren! Det uppskattas verkligen!

Jag har faktiskt hört talas om plastutställningen men inte tagit mig dit än. Hade gått på den om jag hade befunnit mig i närheten av Helsingborg. Men jag ska definitivt kolla upp mer om den, kanske den håller på ett tag till?! Har du själv besökt den? Måste tacka så mycket för tipset och omtanken!

Kram
/Johanna

Everydaybi sa...

Jag har just bett mina blivande kulturentreprenörer att skriva sina CV:n och lägga in dem på Studentportalen. Förutsatt att den fungerar som den ska. Jag ska haffa någon som går konstvetenskap och be att få se hur det ser ut! Vi lärare får inte veta det. Min tanke med CV:t var mest att de skulle jobba med det under hela studietiden och fylla på efterhand. Så att de ser att de erövrar nya meriter. Men inför femte terminens verktygskurser är det en god tanke att dela in dem med ledning av deras CV:n. Tack ni okända i Maömö för en ny idé och tack Catha för att du förmedlade den.